Popular Post
Recent Post

Thursday, January 1, 2009

Underhållning/musik 2008

För att vila ifrån fotbollen - och andra idrotter - söker jag ibland medvetet efter annat att fotografera. En del händelser har jag sedan länge ett eget engagemang i och andra ser jag som lämpliga för mig själv och även andra. Vissa artister och andra personer som kanske inte alltid är de mest populära - de förekommer ju på så många andra ställen - träffar jag på i många olika sammanhang. Alla människor har ju något att berätta, om sig själva eller sitt engagemang och det kan ju då vara lämpligt att även visa hur personen ser ut.

Januari

Vid hedrandet av 6-årsminnet av hedersmordet på Fadime Sahindal framförde Jan Hammarlund sången "Flickan från Bergen" Denna dag kommer alltid en del nya ansikten som ansluter sig till fördömandet av våld i hederns namn. I år var det folkhälsominister Maria Larsson som gästade Sergels Torg.


Ibland blir det inte vad man väntar sig. Då jag åkte för att ta lite bilder på årets Idol-deltagare Marie Picasso fick jag istället träffa 2006 års Idolvinnare Markus Fagervall som hade fått hoppa in pga något förhinder. Även Markus skulle återkomma under året - som vinnare av Stjärnor på Is.



Mars



Efter Melodifestivalen brukar det alltid dyka upp artister, som vunnit eller bara deltagit, på de mest skilda platser för att dra nytta av det intresse för populärmusiken som festivalen för med sig. I år valde jag Stinsen i Sollentuna och där pågick samtidigt finalen i Schlagerstjärnan där en artist som skulle återkomma under året - Alice Svensson - finaldeltagare i Idol. Även här blev den en andraplats för
Alice, den här gången slagen av Nadja Juslin th.



Bland de mer etablerade artisterna fanns Sibel Redzep och Sanna Nielsen.





April

En artist som verkar jobba mer än många andra är Pernilla Wahlgren. Under flera år har jag stött på henne i de mest skilda sammanhang, från affärsinvigningar till jubileér och nu hos K-Rauta i Kungsträdgården. Mitt under sin turné med Sound of Music hade hon satt sig på tåget från Västerås för att framföra ett par sånger. Undrar om det är pengar eller svårt att säga nej som gör att hon utsätter sig för den stressen ?







Juni


Vid minneshögtiden på Sergels Torg för att hedra Pela Atroshi, som mördades för 9 år sedan, framträdde Jan Hammarlund med egna sånger som alla hade som gemensamt tema Heder och Samvete.

En annan musiker som jag stött på genom åren är Maria Lindström som i olika sammanhang framträtt i olika skepnader. Först såg jag henne med Lill-Britt Siv, sen på Södra Sko och nu träffade jag på henne ensam på Kungsträdgårdens scen.






Augusti


Årets Pridefestival drabbades av dåligt väder just den dagen när paraden genom Stockholm gick. Trots det kunde arrangörerna räkna in ett nytt publikrekord och som tidigare var det en massiv demonstration för friheten för alla att visa stolthet över sin läggning. De politiska partierna var väl representerade och vädret gjorde inte att glädjen bland de deltagande minskade.







En alltid återkommande händelse är Surströmmingspremiären på Tennstopet där Surströmmingsorkestern tar emot gäster under hela dagen. I år hade vädergudarna verkligen visat sitt missnöje över evenemanget och lät störtskur efter störskur vräka ner över de gäster som fått sin placering utomhus. Framåt kvällen när de mer prominenta gästerna anlände hade dock vädret förbättrats något och Bert Åke Varg och Claes Vogel kunde någorlunda torra göra entré.

Inne på Tennstopet hade Leif Silbersky övertagit Henning Sjöströms plats som representant för juridiken.

Peter Dahl och hustrun Tina Dahl Hamrin fick stå för kulturen.
















September


En föreställning som verkligen engagerade var Ulf Stenberg, tillsammans med dansaren Emil Rosén, som framförde Top Boy - En hulliganmonolog - som jag såg två gånger. För en idrottsälskare har det allt grövre hulliganvåldet som allt mer överskuggat vissa idrottsevenemang, antingen direkt eller i samband med matcher, tagit sig allt mer bisarra uttryck. Föreställningen ger inga svar men ändå en inblick i de bakomliggande orsaker till vissa ungdomars dragning till grupper som har våldet på sin dagordning. Den visas i samarbete med Fryshuset och har i sin förlängning skapat internetsiten Huliganpäron, dit föräldrar och andra kan vända sig med frågor kring det för många obegripliga våldet kring idrotten.

Ett stort artistuppbåd hade samlats i Kungsträdgården under parollen Music Against Drugs där det förutom en hel del information även bjöds på mycket musik. Fred Johansson och Gunilla Backman, Färöarnas Enni Brandur och Sanna Nielsen.




Oktober

I samband med Rosa Bandets ljusmanifestation i Kungsträdgården framförde Stefan Jämtbäck ett par egna sånger. Det var för mig en ny bekantskap och det visade sig att Stefan inte hade gjort så mycket väsen av sig som artist men arbetat en del som låtskrivare och producent - bl a åt CajsaStina Åkerström.










Radions P 4 hade arrangerat en heldag för Världens Barn, också det i Kungsträdgården där Ulf Elfving hade bjudit in gäster som Mark Levengood och Andreas Johnson, men även lite mer udda gäster som Rabi Shaban och förre utrikesministern och ordf. i FN Generalförsamling Jan Eliasson.











December

I slutet av året var det åter dags för en tradition att komma till heders. Kröning av Sveriges Lucia på Skansen och presentation i Kungsträdgården. Årets Lucia - 23 åriga Emma Johansson från Örkelljunga - uppmärksammades knappast alls av de stora rikstidningarna. Årets uttagningar var kopplade till olika organisationer och det var verksamheterna som uppmärksammades mer än kandidaterna själva, kanske var det det som gjorde det mindre intressant för de stora tidningarna att uppmärksamma evenemanget - det fanns ju inga skandaler att skriva om. Emma Johansson representerade Röda Korset. I Kungsträdgården lästes dikt av Elin Klinga och julsånger av en barnkör.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...