Popular Post
Recent Post

Saturday, January 31, 2009

En "mötesvecka" i januari

Det blev inte så mycket idrott under den här veckan i januari. Istället hade jag möjlighet att närvara vid tre olika möten för tre olika ämnen.
Först var det manifestationen på Sergels Torg till minne av Fadime Sahindal, som hedersmördades av sin egen far för 7 år sedan. Det var ovanligt lite folk som hade samlats detta år men det kan bero både på vädret och att en del, som normalt hade varit med, hade andra åtaganden just denna dag.
Som alltid fanns dock Sara Mohammad och Inger Stark med.


Birgitta Ohlsson fanns också på plats, som alltid med ett klart och enkelt budskap när det gäller flickor, kvinnor och även pojkars rätt att själva välja vilket liv, och med vem, man vill leva.




En ny bekantskap denna gång var Nilla Nielsen som stod för det musikaliska inslagen under manifestationen







Nästa möte var en paneldebatt i Tumba om Gazafrågan. Det var Alby Turkiska Ungdomsförening som arrangerat det hela och inbjudna panelmedlemmar var Adam Cwejman (LUF), Niklas Wykman (MUF), Mehmet Kaplan (MP) och Maria Ferm (Grön Ungdom).
Maria Ferm och Niklas Wykman Ta bort formatering från markeringhar ju stött på varandra tidigare och trots att deras ståndpunkter står långt ifrån varandra i de flesta ämnen kunde de i alla fall ungås både före och efter mötet.


Lite sent, efter en resa med tidsomställning (som förklaring), kom även MP:s Mehmet Kaplan till mötet. Som, så ofta vid den här typen av möten, där tanken är att åhörarna ska få en möjlighet att ställa frågor/debattera med de inbjudna blev det på slutet tidsbrist vilket en del mötesdeltagare hade vissa synpunkter på. Till del beror ju det ofta på att publiken inte är vana att ställa korta frågor utan en del vill hellre lägga fram sina egna synpunkter, och gärna så utförligt som möjligt.



Med två deltagare från samma parti blev Maria Ferm, efter Mehmet Kaplans ankomst, möjligen något hämmad men klarade sig ändå väldigt bra i de, som alltid i denna fråga, svåra avvägande som de humanitära insatserna visavi de säkerhetspolitiska aspekterna utgör.


Det tredje mötet under en vecka var Fotbollsalliansens. De hade bjudit in till ett heldagsseminarium om Fotbollshuliganismen.
Maria Edholm Chami, projektledare för Huliganpäron, höll i allt praktiskt och svarade även på allt som rörde Huliganpäron. Först bland de inbjudna talarna var Nikolaus Koutakis från Örebro Univesitet som talade om en modell (ÖPP) som används för att hjälpa förldrar när det gäller droger och alkohol. Frågan var hur denna metod kunde överföras till problematiken kring fotbollsvåldet.
Nästa talare var Anna-Lena Lodenius Wikström, känd journalist och författare när det gäller de grupper i samhället som i många fall söker sig till det våld som omger vissa delar av fotbollen. Tyvärr hade jag inte tid att stanna och lyssna på Anna-Lena den här gången men av vad jag hört och läst tidigare är jag säker på att deltagarna även denna gång blev nöjda med hennes föreläsning.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...